A KKV konferencia újabb találkozója (2020.03.17., 8:50)

 

Pácsonyi Imre adott részletes tájékoztatást.

 

A Számpont Kft. zalaegerszegi előadótermében került sor március 12-én a Zala Megyei Önkormányzat és a Zala Megyei Vállakozásfejlesztési Alapítvány koordinálásával a kis-és középvállalkozások hálózatépítő munkacsoportjának újabb találkozójára, a rendkívüli egészségügyi helyzetre tekintettel rövidebb időtartamban és szűk körben.
Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében tájékoztatta a megjelenteket az eddigi általános pályázati helyzetről, a járási, megyei lefedettségről és arról, hogy a két megyei jogú várost, Zalaegerszeget, illetve Nagykanizsát érintően a kormányhivatalnak ernyőszervezeti szerepköre van és egyben koordinátori, kérdésmegoldási, elszámolási protokollokkal segíti az előforduló helyzeteket, a konzorciumi partnerekkel folyamatosan megbeszéléseket tartanak. A pályázati kiírások tartalmuk szerint szolgáltató, bértámogató jellegűek, képzésekről szólnak. Elképzelhetőnek tartja, hogy ennek a szervezeti, együttműködési hálózatnak a recesszióra tekintettel a munkaerőpiac változása miatt szerepe lehet beavatkozásra a munkanélküliség vonatkozásában, egyes ágazati szektorok tekintetében. Előadta, hogy az Innovatív Paktum újabb feladata a vidéki településeken, falvakban, kistelepüléseken a háziipar, kézművesség, házi termékek rendszerének kidolgozása, a helyi termékárusítók, népművészek promotálása és rendszerbe szervezése ennek a tevékenységi körnek. Amennyiben ezzel kapcsolatosan kérdés, kérés merül fel, forduljanak hozzá bizalommal.
Halász Eszter, a Zala Megyei Vállakozásfejlesztési Alapítvány KKV és mikrovállalkozási munkacsoportjának vezetője tájékoztatott az aktuális pályázati lehetőségekről. 2019. novemberétől a gazdaságfejlesztés, innováció körében új gyakornoki rendszer pályázat indult. A pályázat keretében a vállalkozásoknak bértámogatással segítenek olyan gyakornokok bérezésében 6 hónapig, akik 25 év alattiak, OKJ-s végzettségűek. A bértámogatás száz százalékos és feltétel még, hogy a hat hónap letelte után még legalább három hónapig a gyakornokot tovább foglalkoztassák. Olyan vállalkozások pályázhatnak 2021. április 30-ig, akik legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek, a maximális pályázati összeg pedig 22.165.000 forint. A pályázatra a mezőgazdasági és egyéni vállalkozók nem nyújthatnak be kérelmet.
Továbbra is lehet a „napelemes rendszerek beszerzése, telepítése” pályázatra jelentkezni, mind a székhely, telephely vonatkozásában a saját és bérelt ingatlanok tekintetében 2020. szeptember 30. napjáig. A pályázat maximális összege 3 millió forint, egyéni vállalkozók nem pályázhatnak, a kkv-k részről három teljes üzleti évet fel kell mutatni.
Harmadikként említésre került a „megújuló energia hasznosítása, energiahatékonyság növelésére” irányuló pályázat, melyre még 2020. április 30-ig lehet jelentkezni. Olyan egyéni vállalkozók is pályázhatnak, akik az SZJA alá tartoznak, így a KATÁ-sok nem. Egy teljes üzleti évvel itt is rendelkezni kell. Az épületekre vonatkozóan megelőző energetikai felmérés készül, ezzel kapcsolatosan az alapítvány többféle segítséget tud nyújtani. Az épületek bővítése nem támogatott, a hőszigetelésekre, nyílászárók cseréjére, világítórendszerek korszerűsítésére a támogatás mértéke 50 százalék, 3-100 millió forint összegben. 

Ódry V.