A jelenlegi rendszer igazságtalan (2020.04.08.,12:10)

 

ZTE-gólöröm Debrecenben. Vajon mikor folytatódhat a bajnokság?

Fotó: DVSC honlapja

 

Most, hogy nyakunkon van ez a koronavírusnak nevezett rém, talán át kellene gondolni a labdarúgás(unk) jövőjét is.
Kezdjük a külföldi, a kimagasló nézőszámot és teljesítményt nyújtó, magas profitot termelő bajnokságokkal! Nincs sok közünk hozzá, ezért nem is szeretnék hosszasan foglalkozni velük.
Csillagászati összegek röpködnek ebben a szférában. Ez meddig fokozható? Fokozható-e? Erkölcsileg elfogadható-e?
S most térjünk haza, Magyarországra! A bajnoki kényszerszünetben elérkezett az ideje annak, hogy átgondoljuk a magyar bajnokság rendszerét. Egyrészt a logika törvényei szerint, másrészt gazdasági szempontok alapján. Az előbbi a verseny tisztasága, utóbbi a pénzügyi fenntarthatóság miatt fontos.
A magyar élvonalban 12 csapat szerepel. Három forduló, 33 mérkőzés után dől el minden. Igazságtalanul!
Nézzük kizárólag a tényeket! A bajnoki címért két csapat küzd a legnagyobb eséllyel: a Ferencváros és a Fehérvár FC. A három mérkőzés közül kétszer a Fehérvár a pályaválasztó. Ez igazságos?
A kiesés ellen küzdő csapatok esetében a ZTE hat esetben játszik a riválisok ellen hazai környezetben, kilencszer idegenben szerepel. Ez igazságos?
A sport alapelve, hogy a küzdő felek azonos körülmények között, azonos esélyekkel mérkőzzenek meg egymással. A jelenlegi kiírás ennek ellentmond.
Persze mondhatják, hogy könnyű kritizálni, de megoldást is kellene javasolni. Megteszem.
A bajnoki rendszer változtatására most lenne a legjobb alkalom.
Az NB I-ben 14 csapatos rendszert kellene bevezetni. Az NB II-ben – a kialakult gazdasági helyzetre tekintettel, költségkímélés miatt – kétszer 12 vagy 14 csapatos mezőny lenne célszerű. A mostani egycsoportos, 20 csapatos mezőny ésszerűtlen és drága. Az NB III-ban három 12-14 csapatos csoport bőven elég lenne.
Ám ha az MLSZ mindenképpen ragaszkodik az NB I 12-es mezőnyéhez, igazságosabb lenne a következő rendszer. Az első két forduló (22 mérkőzés, oda-vissza rendszerben) után az első hat helyezett a bajnoki címért, a második hat pedig a kiesés ellen játszana oda-vissza rendszerben. Nincs vita, igazságos, sportszerű a helyzet. Ez összesen 32 mérkőzést jelentene, a mostani 33-mal szemben. Minimális eltérés, de az ésszerűség, a sportszerűség maximális a mostani rendszerhez képest.
Mi az akadálya ennek? Egyébként ugyanez lenne a véleményem, ha a ZTE FC nem lenne érintett ebben a helyzetben!
E kritikai észrevétel mellett természetesen értékelem az MLSZ – a magyar labdarúgás fejlesztése érdekében több fronton tett – eddigi erőfeszítéseit.
Tudom, hogy a jelenlegi vészterhes időben sokkal fontosabb dolgok vannak, mint a labdarúgás. De nem lesz itt állandóan ez az alattomos járvány, s az élet folytatódik tovább. Focimeccsek is lesznek. Talán jobban figyelembe véve a fair play elveit.

Ekler Elemér