A holland kormány évekig szemet hunyt a visszaélések felett…

… ezért a holland kormány felfüggesztette az örökbefogadásokat külföldről

(2021.02.09.,9:15)

 

Mark Rutte jobban tenné, ha hazájával foglalkozna.

 

A holland kormány azonnali hatállyal felfüggesztette a külföldről történő örökbefogadásokat, miután egy vizsgálóbizottság komoly visszaéléseket tárt felt a folyamatok során – írta a Dutchnews holland hírportál.
A különbizottságot Sander Dekker jogvédelemért felelős miniszter bízta meg 2019 tavaszán, hogy vizsgálja ki a holland kormány felelősségét a nemzetközi örökbefogadási folyamatokban 1967 és 1998 között. A testület elsősorban bangladesi, brazil, kolumbiai, indonéz és Srí Lanka-i gyermekek örökbefogadását tanulmányozta, és a korrupció, okirathamisítás, gyermekkereskedelem, továbbá gyermekrablás több esetére derített fényt.
A bizottság vezetője, Tjibbe Joustra hangsúlyozta, hogy a mai napig előfordultak visszaélések, a testület többek között arra utaló jeleket talált, hogy több szegény országból származó anyának kényszerből kellett gyermekétől megválnia. A jelentésből kiderül, hogy noha nem találtak holland tisztviselők megvesztegetésével kapcsolatos bizonyítékokat, a holland kormány már a 1960 évek végétől tudatában volt a visszaéléseknek.
Dekker azt mondta a sajtónak, hogy a kormány évekig szemet hunyt a visszaélések felett. Hozzátette: a kormánynak vállalnia kell a felelősséget a múltban elkövetett hibákért, és segítséget kell nyújtania az érinett örökbefogadottaknak. (Forrás: MTI)

 

Hol van most Judith Sargentini?

 

* * *

Néhány napja írtunk arról, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök és kormánya régóta tartó családtámogatási botrányba bukott bele és lemondásra kényszerült.
Nos, Mark Rutte arról is elhíresült, hogy előszeretettel abajgatta Magyarországot különböző alaptalan vádakkal, noha jobban tette volna, ha saját háza táján söpröget. Tucatnyi cirokseprűt koptathatott volna el.
Honfitársa, a derék Judith Sargentini – aki amúgy szintén a magyarok „kebelbarátja”, lásd a Sargentini-jelentés – most már végre körülnézhetne fapapucsos hazájában is, aztán fogalmazhatná elmarasztaló jelentését az EU parlamentjének.

E.E.