A hálaadásra hívó harangszó (2019.08.21., 10:40)

Megújult a „Henye-hegyi” kápolna

 

A szentmise egy pillanata.

 

Sok éve már, hogy harangzúgás jelzi az idő múlását a „Henye-hegyi” Szent István király kápolna tornyában. Évente egyszer, augusztus 20-án hálaadásra hívja az embereket. A mostani egy különleges alkalom volt. Dr. Takáts István érseki kancellár azért érkezett Zalaegerszeg eme kimagasló helyére, hogy megáldja és felszentelje a felújított kápolnát.
Évek óta nyilvánvaló volt, hogy a karbantartási feladat már nem várhat tovább. Az épület állapotának megőrzéséhez sok tennivaló akadt. Szeghy Csaba plébános felkérésére dr. Simon Margit, az egyházközség önkéntese pályázatot készített, melynek eredményeként az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2 200 000 Ft-tal támogatta a munkálatokat a „2018. évi egyházi támogatások” keretében. (Támogatás azonosító: EGYH-KCP-18-P0052.) Az összegyűlt anyagi javakkal a tavasztól megvalósulhatott a kápolna belső felújítása, az ablakok cseréje, a salétromos falak javítása. Majd a csapadékvíz elvezetése is megoldásra került. Most már lépcső vezet a kápolna bejáratához.
Az ünnepi szentmisén több mint százan hálatelt szívvel imádkoztak és énekeltek bent és kint egyaránt. Rövid időre megálltak megpihenni, terheiket letenni az Isten tenyerére.
Csaba atya háláját fejezte ki a Ekler Elemérnek, a Zalatáj Kiadó főszerkesztőjének a szervezésért, a Zalaegerszegi Önkormányzatnak és a hegytulajdonosoknak az útkarbantartásért, Deák Istvánnak és a Pethőhenyei Önkormányzatnak a támogatásért, s minden embernek, aki bármilyen módon hozzájárult a munkálatokhoz, az ünnepélyes szertartáshoz. Köszönetet mondott Molnár Józsefnének, Mariannak és férjének a kápolna gondozásáért.
A szentbeszédben a kancellár kifejtette, hogy szentnek nem születik az ember, hanem távlatokban gondolkodva, erőfeszítések árán, résztvevő szeretettel azzá válhat. Ehhez az szükséges, hogy a ránk bízottakat megöleljük, segítsük, főzzünk nekik egy finom ebédet… Szavaival arra bíztatott, hogy ez az ünnep tegyen bátorrá minket is az Istennel való együttműködésre, mint ahogy Szent István király is tette a maga korában.
Dr. Takáts István a szentmise végén megáldotta a kápolnát, majd az új kenyeret. Az összegyűltek a fák hűs árnyékában szentelt kenyeret falatozva beszélgettek tovább.

Póczakné Simon Rózsa

 

A kápolna megáldása.