A fekete és annak árnyalatai (2021.03.17.,11:00)

 

 

Csak nemrég került kezembe a 02.18.-án megjelent Zalatáj. Érdekes volt a „Negro is sorra kerül?” című gondolatsor.
A cikk kapcsán jutott eszembe, hogy ez cukorkás dolog nem új keletű. Még 2012 augusztusában az amerikai rapper, 50 Cent fotózta le a Negro cukorkát, majd a közösségi oldalára feltöltötte az alábbi szöveggel: „Na szép! Nézzétek mit találtam Európában!”. A rajongói azonnal rasszistának titulálták a cukorkát mondván, miért van egy akasztott, fekete ember a csomagoláson.
Egy másik eset 2020 decemberében a PSG-Basaksehir BL-meccsen történt: a mérkőzés román játékvezetője azt kérdezte a negyedik bírótól, honfitársától, Sebastian Coltescutól, hogy a stáb melyik tagjának mutassa fel a piros lapot, mire ő úgy válaszolt, hogy „ala negru”, vagyis „a fekete fickónak”. Jött a heves reklamálás, tumultus a pályán szereplők között, majd szenegáli Demba Ba vezetésével bevonultak az öltözőbe, majd követték őket a szintén felháborodott párizsiak is.
Plusz egy történet: 1968-ban jelent meg először Agatha Christie híres regénye magyarul „Tíz kicsi néger” címmel. Korábban „A láthatatlan hóhér” címet viselte. Ezt a kötetet most már „Mert többen nincsenek” címmel kereshetjük a könyvesboltban. A cím megváltoztatása persze nagy vitákat váltott ki.
Raphaël Enthoven francia filozófiatanár azt találta mondani, hogy „néhány hónapja sok ezren könnyű szívvel csak nevettünk azon, hogy műveletlen emberek felháborodtak a cím miatt. Mostantól ez a kulturálatlanság ül diadalt és uralkodik.”
 A cukorbetegségem miatt én magamnak nem veszek „A torok kéményseprőjéből”. Remélem nem jut arra a sorsra, hogy elveszítse a nevét vagy a színét.

Farkas Zoltán