A fecskék merre szállnak? (2019.07.24., 9:35)

A madárürülék, a levert fészkek, s az összetört tojások

 

A levert tojásokból már nem bújnak ki fiókák.

 

Néhány nappal ezelőtt telefonon hívott egyik jó ismerősöm. Ha az állatainkkal gondok vannak, szívesen fordulunk hozzá tanácsért.
Most ő panaszkodott. Egy barátja kereste: Zalaegerszegen, a Rákóczi, a Kert és a Könyök utcai tömbépület alatt levert fecskefészkeket és összetört tojásokat találtak minap. Aztán az egyik közösségi portálon találkoztam ugyanezzel az esettel. A tényszerűséghez tartozik, hogy fotót nem mellékeltek.
Felhívtam az épület kezelőjének képviselőjét, aki megerősítette, hogy élő problémát jelentenek a fecskék, pontosabban azok ürüléke. Miután az épület fokozatos felújítása jelenleg is tart, egyeztettek a kivitelezővel, s a madarakat kímélő munkára kérték őket. A képviselő elmondása szerint a kérdéses szakaszhoz még nem jutottak el a munkások.

 

A bejárati ajtó előtt jól látható a madárürülék.

 

Mielőtt abba a hibába esnénk, hogy egyoldalúan közelítjük meg az esetet, a helyszínen járva tájékozódtunk. Az biztos, hogy az egyik bejárati ajtó előtt meglehetősen sűrű volt a madárürülék a járdán, de máshol is voltak nyomok.
Az már soha nem fog kiderülni, hogy mi is történt valójában. Fecskefészkeket vertek le, tojásokat törtek össze, vagy csak indulatokat akartak kelteni. Akármi is történt, kezdjük a kisebb problémával. A madárürüléknek az erkélyen vagy az ajtaja előtt senki sem örül. Ez olyan, mint amikor lelkesen támogatja valaki az idegenek befogadását, de ha hozzá akarják beszállásolni őket, akkor már óvatosabban fogalmaz.
Az épület kiképzése egyébként optimális fészekrakásra. Ebből a szempontból akár tervezési hiba is lehet. A tervező asztalnál és az engedélyezési hatóságnál ez azonban nem szempont. Viszont a jövőre nézve tanulság lehet.
Ami a fecskéket, a többi madarat vagy a méheket illeti, más a helyzet. Nem is helyzet, hanem közeli vészhelyzet. A tét nagyon nagy… A jövőnkről van szó. A földi élet minőségéről.
Valamit valamiért? Nem kétséges, hogy mi a fontosabb.

E. E.

 

A hely kiválóan alkalmas fészekrakásra.