A börtönbiznisz Zalában (2020.01.31., 13:25)

 

A zalaegerszegi börtön… Most jó lenni rabnak?

Fotó: Zalatáj

 

Börtönbiznisz… A jogerősen elítélt bűnözők röhejes indokai milliárdokba kerülnek a magyar államnak, s mindezt a brüsszeli szabályok teszik lehetővé.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról számolt be, hogy a kormány tárgyalt az úgynevezett börtönbiznisz megállítása érdekében teendő lépésekről.
A miniszter ipari méretű visszaélésnek minősítette a magyar állam ellen indított 12 ezer kártérítési pert, és azt, hogy ezek révén több mint 10 milliárd forintot ítéltek meg. Ezt a joggal való visszaélést meg kell akadályozni. S ha mégis anyagi kártérítést ítélnek meg, az összeget a bűncselekmény károsultjának kellene megkapnia.
A Zalatáj közérdekű adat kiadása iránti kérelemmel fordult a Zalaegerszegi Törvényszékhez. Erre a kérdésre szerettünk volna választ kapni:
- A 2017. január 1. napjától indult, „börtönbizniszként” emlegetett ügyekben hány jogerős ítélet született, illetve hány van folyamatban jelenleg Zala megyében?
A mai napon a következő választ kaptuk:
„Tájékoztatom, hogy a Zalaegerszegi Törvényszék előtt jogellenes fogvatartási körülményekre hivatkozással kártérítés és sérelemdíj megtérítése iránt 2017. január 1. napjától kezdődően 3 peres eljárás indult, melyből 1 jogerősen lezárult, míg további 2 folyamatban van.
A nemperes, kártalanítás megtérítése iránt indult eljárások száma összesen 68, melyből jelenleg 7 van folyamatban, 16 ügyben jogerősen ítélt meg a bíróság kártalanítási összeget a kérelmezőknek, további 3 végzés még nem emelkedett jogerőre. 16 eljárás a kérelem elutasításával, míg a többi egyéb befejezéssel, pl. áttétellel, egyesítéssel zárult.”
Szerettünk volna arra is választ kapni, hogy összeségében mekkora összeg került megítélésre, de a törvényszék ezt a jelenlegi jogszabályokra hivatkozva megtagadta.
Hogy ezekben a perekben mennyi pénz marad a fogvatartottakat képviselő ügyvédek zsebében, azt csak megbecsülni lehet. Információink szerint a sikerdíjak általában 30-35 százalék között mozognak.
Olvasóinkat bizonyára az is érdekli, hogy Zalában kik a legszorgalmasabb ügyvédek a börtönbizniszben. Nos, erről is vannak már információink, ám előbb szeretnénk megkérdezni magunkat az érintetteket…

E.E.