A bértollnokságról és az etikáról (2021.06.02.,10:20)

Válasz Baracskai Józsefnek és Lóránt Zsoltnak

 

Az ominózus cikk a szentgróti önkormányzat lapjában (rákattintva nagyítható).

 

A Szentgróti Hírek legutóbbi számában megjelent egy írás ezzel a címmel: Címlapon – polgármesteri vélemény. A cikket L. Zs. monogrammal valószínűleg Lóránt Zsolt jegyzi. Miután Baracskai József polgármester korábbi cikkeimmel kapcsolatos véleményét tartalmazza az írás, illik válaszolni. S persze vitatkozni. S a riporter szerepe sem közömbös, ha már bértollnokokat említ a polgármester. Éppen ezért kezdjük a cikk szerzőjével.
Kedves Lóránt Zsolt, maradjon csak a matematikánál, de nehogy azt tanítsa a diákoknak, hogy a 2x2=5! A valószínűség-számításnál is inkább arra tippelnék az Ön helyében, hogy Baracskai József nem egy karakán, nyílt politikus. Mert annak a valószínűsége közelít a nullához.
A tollforgatást meg inkább hagyja azokra, akik ehhez jobban értenek. Medvéssy kolléga például nem csak magasabb szinten alakítja a bértollnoki szerepet, de a szentgróti lakájmédia vezéregyéniségeként is utolérhetetlen. Ön számára mindenképpen.
Ami pedig Baracskai József erkölcsi intelmét illeti: engem pedig úgy neveltek, hogy tiszteljem az igazságot is, álljak ki mellette. Az igazság pedig nem korfüggő. Hiába fiatalabb Baracskai József mint én, az eszme, amit képvisel, meglehetősen ósdi, a szocialista, kommunista időket idézi.
Minden újságot fenntart valaki. A Zalatáj idén 32 éves. Komolyan gondolja valaki, is, hogy a rendszerváltás előtt is a fideszes megyegyűlés tartotta fent. Vagy a Horn-, a Medgyessy-, a Gyurcsány-, vagy a Bajnai-kormány idején „özönlött” a pénz hozzánk?
Ha Szentgróton azt mondják: „Ekler Elemérnek elmentek otthonról”, akkor Ekler Elemér azt mondja Baracskai Józsefnek és Lóránt Zsoltnak, hogy elment a még meglévő józan eszük is.
Ne pazarolják a papírt ilyen fércműre. Ha megszakadnak, akkor sem tudnak ebben a műfajban partnerek lenni. Hazugságban, ferdítésben, elhallgatásban, rágalmazásban önök a nyerők. Ezekben otthon vannak. Elismerem.
Gondolnak néha arra, hogy nem támadni kellene, ha valaki más véleményen van, vagy szembesíti a valóságot azzal, amit mondanak? Higgyék el, semmivel sem összehasonlítható érzés lenne. Levetnék magukról azt a béklyót, amit a mindennapi politika ocsmánysága kötöz magukra.

 

Baracskai József (balról), Zalaszentgrót DK-s polgármestere a Momentum szimpatizánsaival egy közösségi oldalon megjelent fotón.

 

Kedves Lóránt úr! Tudom, hogy a matematika és a játékelmélet szoros összefüggésben van egymással. Ahogy értesültem, ön a játékelméletnek nem a klasszikus műfaját kedveli, s emiatt akadtak már problémái is. Mert a gyakorlati oldalát erőltette.
Maradjon csak a katedrán, s faragjon továbbra is rímeket kedvére. Persze a szabadverselést is választhatja. Csak az újságírást hagyja. Főleg úgy, hogy ennek csak a végeredménye, vagyis a honorárium a fontos. A bemenet, a színvonal már más kérdés.
Mint pedagógus, nyilván nincs gondja a szövegértelmezéssel. Mert amikor Baracskai úr azt nyilatkozta önnek, hogy bértollnokokon keresztül üzengetnek neki, akkor mély levegőt kellett volna vennie, s azt mondani: főnök, hiszen ez a mocsok Ekler Elemér már évtizedek óta azt mondja, amit most! S akkor még sehol sem volt a Fidesz. Vagyis nem köpönyegforgató. Tehát következetesen képviseli véleményét bármikor, bárkivel szemben. De nem mondta. Talán csak azért nem, mert nem ismeri Ekler Elemért. Nagyon szívesen segíteném pótolni ezt a hiányosságot. Találkozzunk, s aztán beszélgessünk a bértollnokságról, s egyéb dolgokról. Akár a rímfaragásról is.
Baracskai úr pedig nyugodjon meg. Nem kell nélkülöznie kérdéseimet. Hamarosan megkapja. Már csak az a kérdés: kapok-e rájuk válaszokat?
Őszinte válaszokat…

Ekler Elemér