A 64 mező rabságában (2019.12.11.,8:40)

Sergyán Ödön megírta Zalaegerszeg sakktörténetét

 

Sergyán Ödön (jobbról) és Horváth Tamás a könyvbemutatón.

 

„A sakkozásba belesűrűsödik az egész élet. Az öröm, a csalódás, a fájdalom, a szépség” – írja Filep Tibor polihisztor, sakkmester Sergyán Ödön könyvbemutatójára invitáló meghívón.
A 64 mezőn megvívott csaták után bizonyára a zalaegerszegi sakkmester is érzett néha csalódást, talán fájdalmat is, de sokkal többször örömet és szépséget, különben nem szánta volna rá magát arra, hogy immár harmadik könyvét tegye le ennek a csodálatos szellemi sport rajongóinak asztalára.
Nem véletlen, hogy a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár adott otthont minap a Zalaegerszeg Sakktörténete című kötet bemutatójának.
A zalai megyeszékhely a magyar sakkozás egyik fellegvára. Hosszasan lehetne sorolni azokat a kiváló versenyzőket, akiknek Zalaegerszegről indult a pályafutásuk, vagy itt maradtak, s egerszegi színekben értek el sikereket. Olimpiai bajnokság, s további rangos eredmények pályafutásuk értékmérői. Nekik állít emléket, rögzíti az eredményeket, és számos érdekes partit közöl Sergyán Ödön, aki maga is tehetséges, kiváló sakkozó volt.
A könyvbemutatón Horváth Tamás, az ugyancsak zalaegerszegi születésű és itt élő nemzetközi sakkmester volt a moderátor, akinél keresve sem találhatott volna jobb beszélgetőpartnert a szerző.

E.E.