A 2021-es év rovara a kacsafarkú szender

(2021.01.27., 8:25)

 

 

A felületes szemlélődő elsőre kolibrinek hiheti a 2021-es év rovarának választott lepkefélét, mely hosszúra nyúlt pödörnyelvével nyalogatja a virágok nektárját.
A Magyar Rovartani Társaság szavazásán rendkívül nagy előnnyel a keleti rablópillét és az ékfoltos zengőlegyet előzte meg az amerikai földrészen honos kolibrifélékre emlékeztető, ám a lepkefélék családjába tartozó látványos kacsafarkú szender.
A szervezet honlapja szerint hazánkban 20 szenderfaj figyelhető meg, ezek egy része pedig vándorlepke: minden évben a Földközi-tenger térségéből érkeznek hozzánk. A kacsafarkú szendert csendes időben, tavasztól őszig, kora délelőttől kora estig láthatjuk az ország bármely vidékén, akár még nagyvárosok emeletes házainak erkélyein is.
A szenderfajok a mély torkú virágok beporzásában játszanak fontos szerepet, hiszen kevés más rovar fér hozzá az ilyen felépítésű virágok pollenjéhez. Ha ilyen virágokat ültetünk kertünkbe vagy erkélyünkbe, jó eséllyel a szender is megjelenik és mellettük más, érdekes és hasznos rovarokat is vendégül láthatunk.

Forrás: Magyar Rovartani Társaság