10 év fegyház elsőfokon (2019.02.07.,10:10)

Különösen jelentős mennyiségű kábítószer az egerszegi Kápolna-hegyen

 

Külföldi rendszámú autó is parkolt időnként a pince előtt.

Fotó: Zalatáj

 

A Zalatáj honlapján 2017 február 16-án jelent meg a cikk, hogy Zalaegerszeg közigazgatási területéhez tartozó Kápolna-hegy (korábban Pethőhenyéhez tartozott - a szerk.) egyik hegyi pincéjében házkutatást tartott a rendőrség.
Érdeklődésünkre akkor a következő tájékoztatást kaptuk a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől:
„A rendőrök 2017. február 15-én házkutatást tartottak Zalaegerszeg, Kápolnahegyi úton lévő ingatlanban, ahol kábítószergyanús zöld növényi törmeléket és fehér kristályos anyagot találtak. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást az ügyben, egy 26 éves zalaegerszegi férfi ellen.”
A rendőrségi rajtaütés nem volt meglepő, hiszen a korábban egyébként békés, csendes hegyháton a pince új tulajdonosának megjelenésével megélénkült a forgalom. Soha nem látott, nem éppen bizalomgerjesztő külsejű alakok jelentek meg.
A 2017. február 15-én megtartott házkutatás óta két év telt el. A rendőrségi vizsgálatot ügyészségi eljárás követte, a napokban pedig bírósági ítélet született. A Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől kaptuk a következő közleményt (a tájékoztatóban a helyszín Csácsi-hegyi ingatlanként szerepel, helyesen Kápolna-hegyen található a hegyi pince - a szerk.):
„2019. február 4. napján ítéletet hozott a Zalaegerszegi Törvényszék azon férfiak ügyében, akiknél közúti igazoltatások alkalmával, illetve a Zalaegerszeg melletti Csácsi-hegyen találtak kábítószert.
A törvényszék által megállapított tényállás szerint a II. rendű vádlott 2015 és 2016 folyamán többször szerzett be ismeretlen személytől saját fogyasztásra kábítószert. A férfi már több igazoltatás során lebukott, amikor az I. rendű vádlottal együtt 2015. december 4-én közúti ellenőrzés alá vonták. Ennek során az autóból 20 db kézigránát formájú tablettát foglaltak le, amelyeket a férfiak közösen rendeltek az internetről.
Az I. rendű vádlott által használt Csácsi-hegyi ingatlanban a nyomozó hatóság 2017. február 15-én tartott házkutatást. Ennek során a ház pince szintjén több csomag növényi törmeléket, kristályos anyagot és két akasztós mérleget találtak. A lefoglalt növényi törmelék kábítószernek minősülő hatóanyagot tartalmazott, ennek értéke a különösen jelentős mennyiség alsó határának 300%-a. A kristályos anyag pszichoaktív anyaga pedig meghaladta a csekély mennyiség felső határát.
Az I. rendű vádlott az eljárás során tagadta, hogy bármi köze lett volna az ingatlanhoz, illetve a lefoglalt droghoz. Azzal védekezett, hogy a kábítószer vélhetően a ház felső részében bujkáló – egyébként körözés alatt álló - nagybátyja tulajdona. Ezzel szemben a bíróság a tanúvallomásokat és a DNS-t vizsgáló szakértői véleményt értékelte bizonyítékként. Megállapította, hogy az ingatlan pince részéhez kizárólag az I. rendű vádlottnak volt kulcsa, s az ott tárolt drog az övé.
Az I. rendű vádlottat a Zalaegerszegi Törvényszék bűnösnek mondta ki különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása és új pszichoaktív anyaggal való visszaélés bűntettében, s őt 10 év fegyházban letöltendő büntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II. rendű vádlott kábítószer birtoklásának bűntette miatt 1 év börtönbüntetést kapott, valamint 1 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A büntetés kiszabásakor a bíróság az I. rendű vádlott tekintetében enyhítő körülményként értékelte részbeni beismerő vallomását, ugyanakkor súlyosító körülményként a büntetett előéletét, illetve azt, hogy többszörös visszaeső. A II. rendű vádlott büntetésének kiszabásakor enyhítő körülmény volt teljes körű beismerő vallomása, súlyosító körülmény büntetett előélete, valamint az, hogy a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.
Az ítélet nem jogerős.”

z.t.